7 מיליארד בני אדם לא טועים, סופגניות זה פשוט טעים
חנוכה, חג הסופגניות הלביבות ודמי הכיס, מתקרב אלינו בצעדי ענק, וכולנו מצפים בקוצר רוח שכבר יגיע. אומנם רק היהודים חוגגים את חנוכה, אך הסופגניות שמזוהות עם החג נאכלות בכל העולם באירועים וחגיגות שונות. בואו אתנו לטיול מסביב לעולם, בלי לצאת מהבית, ולטעום סופגניות מכל רחבי תבל. יאמי!
סופגנייה – על מה ולמה
מהי בעצם הסופגנייה? מדובר במאפה עגול כדורי ורך, שעובר טיגון בשמן עמוק, אשר מזהיב אותו מבחוץ ומותיר אותו רך ואוורירי מבפנים, ולבסוף עובר מילוי, ברוב המקרים בריבה, ופיזור של אבקת סוכר מעל בעת ההגשה. בארץ וברחבי העולם היהודי, משויכות הסופגניות לחג החנוכה כחלק ממנהג אכילת מאכלים מטוגנים המיועד להנצחת זכר נס פך השמן.
סופגניות והדונאטס הטעימים ביותר ברחבי העולם
מסתבר שהסופגנייה אמנם נושאת משמעות חגיגית במיוחד בקרב העם היהודי, הן בארץ והן בתפוצות, אבל אהודה מאוד, גם אם תחת שמות שונים, על בני האדם מכל העמים בעולם כולו. חלק מהמאפים הללו אולי לא נראים אותו הדבר, אבל בטעם גם הם, באופן מפתיע, סופגניות לכל דבר! לפניכם מיטב הסופגניות מרחבי תבל:
סופגניות באפריקה
דרום אפריקה
הוואריאציה הדרום אפריקאית לסופגנייה מכונה "קוקסיסטר", והיא ממש דומה למקור מבחינת המרקם. אחד הסוגים של המאפה נקרא "קייפ מלאי קוקסיסטר", והוא ספוג בסירופ מתובל ומצופה קוקוס.
טוניס
בטוניס מאפים מסורתיים הדומים להפליא לסופגניות, ושמם המקומי הנו "יו-יו". ה"יו-יו" מטוגנים בשמן עמוק ומצופים סירופ מתוק או דבש. בעת ההגשה מפזרים עליהם זרעי שומשום, מיץ תפוזים ווניל.
מרוקו
הספינג' המרוקאי, שרבים מכירים גם בארץ, דומה מבחינות רבות לסופגנייה, וכמוה עשוי בצק שמרים שעובר טיגון בשמן עמוק, הנספג לתוכו. צורתו היא כשל טבעת עם חור במרכזה, והוא מוגש עם דבש או סוכר.
סופגניות אסיאתיות
סין
המטבח המזוהה עם מחוז קנטון בסין, כולל מאפה אליפטי בסגנון סופגנייה, ששמו "נגאולייסו". פירוש השם הנו מאפה שור הלשון, והוא נקרא כך בשל צורתו. בנוסף, ניתן למצוא בבייג'ינג את ה"גאולי דושה", מאפה דמוי סופגנייה ממולא שעועית אדומה. דביקה.
הודו
בהודו ישנם מאפים ריחניים מטוגנים בצורת טבעת, הקרויים "ואדה", ואפויים מקמחי חיטה, עדשים או תפוחי אדמה. הואדה מוגשים בצפון הודו עם צ'אטני חמוץ מתוק ובדרומה עם קוקוס. גרסה הודית נוספת לסופגנייה נקראת "בדושהי", ועשויה מבצק קמח המטוגן בשמן חמאה עמוק וטבול בסירופ סוכר.
אינדונזיה
הגרסה האינדונזית לסופגנייה מכונה "קנטנג", והנה מאפה בצורת טבעת, שבצקו המטוגן עשוי מתערובת פירה תפוחי אדמה ומקמח. על ה"קנטנג" מפזרים אבקת סוכר, או לחליפין מצפים בזיגוג סירופ מתוק.
איראן
"זולביה" ו"במיה" הנם שני מאפים פרסים מסורתיים עשויים בצק מטוגן, המגיעים בצורות וגדלים שונים, ומצופים סירופ סוכר. בנוסף הדונאט – הגרסה האמריקאית הידועה לסופגנייה, נפוצה אף היא באיראן.
יפן
ביפן, ה "אן-דונאט", סופגניות ממולאות בשעועית אדומה דביקה, נפוצות בכל המאפיות. בנוסף, באוקינאווה יש מאפה פופולארי אחר שדומה אולי עוד יותר לסופגנייה המקורית, וקרוי "סאטה-אנדגי".
מלזיה
"קואי- קריה" היא הסופגנייה המלזית. מאפה מסורתי זה מעוצב בצורת טבעת, ועשוי ממחית בטטה מטוגנת. את המאפה מגלגלים לאחר הטיגון בעודו חם בסוכר, אשר נקרש על גביו, ומעניק לו שכבה פריכה ומתוקה שמייחדת אותו.
פקיסטן
מאפים דמויי סופגניות זמינים ברוב המאפיות אשר ברחבי פקיסטן, וקרויים "נאבאז-שריף". מדובר במאפה מתוק, מטוגן ופריך, המצופה בשוקולד וממולא בקרם, שצבר פופולאריות רבה בקרב הפקיסטנים.
הפיליפינים
הסופגניות הפיליפיניות נמכרות כחטיפי אוכל רחוב, המטוגנים בשמן קוקוס עמוק ומצופים גרגרי סוכר. בנוסף, באיי ויסאיאס, ניתן למצוא מאכל הקרוי שקרוי וידוע גם בשם "לוביד-לוביד", המעוצבים לצורת חבל לפני הטיגון, ומוגשים עם סוכר או שומשום.
טיוואן
בטייוואן, "שואנג-באוטאי", מילה שמשמעותה המילולית הנה "תאומים", היא הכינוי למאפה מתוק הכולל שני חלקי בצק שצמודים זה לזה ומטוגנים יחדיו. מאפים אלו פופולאריים במיוחד בדוכנים שונים ובשווקי אוכל ליליים.
תאילנד
בתאילנד, סופגניות, או בשמן המקומי "קו-תונג", מהוות מרכיב פופולארי בארוחת הבוקר. מאפה מטוגן ומתוק זה מעוצב בצורת איקס, ומוגש לצד תה תאילנדי חם. את ה"קו-תונג" ניתן למצוא בקלות ברחבי תאילנד, והם זמינים ואהודים במיוחד.
וייטנאם
בוייטנאם סוגים מגוונים של סופגניות. לחם "טיו", הוא גרסה של המאפה המטוגנת בשמן עמוק ומצופה שומשום. לחם "קאם", מצופה שומשום אף הוא וממולא שעועית מונג דביקה, ואילו לחם "ראן" מצופה בזיגוג סוכר לאחר הטיגון וממולא בשעועית מונג דביקה בתוספת תמצית יסמין.
נפאל
"רוטי סל" הנה סופגנייה נפאלית בצורת טבעת, העשויה מאורז, מחית בננה וקמח, מהולים עם חלב, מים וסוכר ומתובלים בהל ריחני. הבצק עובר החמצה במשך 24 שעות לפחות, ומטוגן באופן מסורתי בגהי, חמאה מזוקקת.
סופגניות באירופה
אוסטריה
"קראפפן" הנו מאפה אוסטרי בצורת טבעת, הממולא ריבת משמש מסורתית או קרם ווניל. בנוסף, תוכלו למצוא באוסטריה גם את ה"באורנקרפפן", מאפה שמרים מטוגן, ודומה להפליא לסופגנייה המקורית שלנו.
בלגיה
בבלגיה תוכלו למצוא את ה"סמוטבולן", מאפה מתוק ומטוגן, שמוגש לעתים עם פיסות תפוחים ומצופה אבקת סוכר. המאפה המתוק, הדומה לגמרי לסופגנייה שלנו, פופולארי במיוחד בדוכני מזון, בפסטיבלים ובאירועים שונים במדינה.
מדינות הבלקן
"קרופנה" הנה מאפה בצורת טבעת, דמויי סופגנייה, הטיפוסי למדינות בוסניה והרצגובינה, מקדוניה, קרואטיה, וסרביה. ה"קרופנה" ממולא, ברוב המקרים, בריבת משמש או שזיף, אך לעתים מגיע גם במילוי ווניל או שוקולד.
צ'כיה
"קבולינחה" הנה סופגנייה צ'כית ממולאת בג'לי תות או אפרסק, או לחילופין מוגשת עם נוגט או פודינג ווניל. יש גם גרסה ללא מילוי, הנאפית בצורת חבלים קלועים, ומוגשת בתוספת סוכר או קינמון המפוזרים מעליה.
גרמניה
הסופגניות בגרמניה הן פופולאריות ביותר, ושמן המקומי הנו "ברלינר". ממש כמו סופגנייה גם מאפה זה הנו מטוגן וממולא בריבה, והוא נפוץ גם במדינות אוסטרליה, קנדה, פינלנד, דנמרק, שוויץ ואף בארצות הברית.
דנמרק
בדנמרק, הסופגניות מהוות חלק אינטגראלי מתרבות האוכל המקומית. תוכלו למצוא בקלות הן את הגרסה האמריקאית לסופגנייה, בדומה לדונאטס, והן את הואריאציה הגרמנית המכונה "ברלינר".
פינלנד
סופגנייה פינית מתוקה הקרויה "מונקי", שמשמעו "נזיר", מוגשת קרה וממולאת ריבה או רוטב ווניל. קיימת בפינלנד גם גרסה מלוחה של סופגנייה ממולאת בשר, המכונה "ליהפירקה" – מאפה בצק בשרי, מלוח ומטוגן בצורת טבעת.
צרפת
מאפה ה"ביגנט" הצרפתי, הוא המקבילה המקומית לסופגנייה, שעשוי מבצק רבוך שעובר טיגון עמוק. מדובר במאכל נוסף שמצטרף למסורת המפוארת של מאפים מתוקים צרפתיים באיכות מעולה. מעניין לדעת כי פירוש השם "ביגנט" בצרפתית הנו "להקפיץ".
יוון
המטבח היווני כולל חטיף הדומה מאוד לסופגניות, ונקרא "לוקומס". מדובר בקינוח של כדורים ספוגיים ספוגים בסירופ דבש. לעיתים קרובות המאפה מוגש עם קינמון, אגוזי מלך מגוררים או שומשום.
הונגריה
"פאנק" הנה עוגה מתוקה בסגנון הונגרי מסורתי. הרכיבים הנפוצים כוללים: קמח, שמרים, חלבון ביצה, חמאה, חלב, מעט רום, מלח, וכמובן – שמן לטיגון עמוק. מאפה ה"פאנק" מוגש לרוב עם אבקת סוכר.
איסלנד
"קליינורינגיר" איסלנדי מסורתי, הנו מאפה דמויי סופגנייה, המוגש אחת לשנה, בחג המקומי "בולודגר". פירוש שמו הוא "טבעת היום", ואכן כפי ששמו מעיד עליו, נדיר להשיג את המאפה בשאר ימות השנה, והוא נפוץ בעיקר במהלך החג המקומי.
איטליה
הגרסה האיטלקית המובילה לסופגנייה, נקראת "זפולה" ומהווה ואריאציה מלוחה למאפה, המשלבת טעמים של שום, פרמזן ופטרוזיליה בבצק המטוגן. בנוסף, ישנן במטבח האיטלקי גרסאות רבות אחרות למאפה המטוגן, הנפוצות במחוזות השונים של המדינה.
ליטא
בליטא, ישנו מאפה בצורת טבעת בשם "ספורגוס" דמוי סופגנייה, שלו ואריאציות שונות ומגוונות, הכוללות מילויים שונים במבחר טעמים. אחת הגרסאות הפופולאריות ל"ספורגוס", שנחשבת גם אותנטית ביותר לליטא, ממולאת בגבינת קוטג'.
הולנד
הסופגניות ההולנדיות מכונות "אויבולן", ומתייחדות בכך שבצקן מעורב בצימוקים, תפוחים או פירות אחרים. את המאפה, המוגש אף הוא בציפוי אבקת סוכר, נהוג לאכול בחגיגות השנה החדשה.
נורווגיה
בנורבגיה, "סמולטרינג" הנו מאפה מסורתי דמוי סופגנייה בצורת טבעת, אשר נמכר במאפיות, חנויות ודוכנים רבים ברחבי המדינה. בנוסף אליו, ניתן למצוא גם דונאטס אמריקאיים וברלינר גרמניים.
פולין
"פונצקי" הוא שמה הפולני של המקבילה המקומית לסופגנייה. כלל הנראה מקור המאפה המטוגן במטבח הפולני, בטבחים הצרפתיים אשר הגיעו למדינה בתקופת שלטונו של אוגוסטוס השלישי.
פורטוגל
"מאלאסדה" הוא ממתק פורטוגלי ידוע. מדובר בכדורי בצק מטוגנים בשמן עמוק, שגודלם כשל ביצה, וחלקם העליון מצופה סוכר. במקור זהו מאכל המגיע מתושביהם של איי מדיירה, והוא מוגש בצורת טבעת ללא מילוי, או כשהוא ממולא שמנת.
רומניה
"גופוסי" הנו קינוח רומני, עשוי כדורי בצק מטוגנים, דמויי סופגניות. ה"גופוסי" ממולאים בשוקולד, ריבה או גבינות, ובוזקים עליהם אבקת סוכר בעת ההגשה.
רוסיה
"פמפושקי" – הגריסה האוקראינית הממולאת דובדבנים חמוצים, ו- "פונצ'יקי", הדומה יותר לדונאט, הנן הגרסאות הרוסיות לסופגנייה, והן פופולאריות מאוד כמאפה המוגש לצד הקפה.
סלובניה
בסלובניה, ישנן סופגניות ממולאות בריבה המכונות "קרופי", ומוגשות באופן אופייני בזמן הקרנבל המקומי אך גם בשאר ימות השנה. הגרסה המפורסמת ביותר הגיעה מהכפר "טרוג'נה" במרכז סלובניה, והיא ממולאת ריבת משמש.
ספרד
"רוסקיליה" הנו מאפה מסורתי על בסיס בצק מותסס, אותו מטגנים או אופים בתנור. בנוסף, ישנם ה"צ'ורוס", מאפי בצק מטוגנים בשמן עמוק, המוגשים עם אבקת סוכר, ומוכרים בצורתם הגלילית הדקה והארוכה.
שוודיה
הגרסה השבדית לסופגנייה מתוקה נקראת "מונק", והיא מוגשת קרה וממולאת בריבה או רוטב ווניל. מדובר במאכל פופולארי ביותר, אותו מגישים במרבית המקרים לצד הקפה.
בריטניה
"דואו-רינגס", סופגניות טבעת, נפוצות ברחבי אנגליה, כשמקורן הוא בסקוטלנד. בנוסף, ישנם מאפי ה"יאם-יאמס", שצורתם דמוית חבל קלוע. סוגי המילוי הנפוצים כוללים ריבה, קרם, שמנת, שוקולד ותפוחים.
סופגניות באמריקה מצפון ועד דרום
האיים הקריביים
מאפה דמוי סופגנייה, הקרוי "קורמה" ומקורו במזרח הודו, נפוץ באיים הקריביים. מדובר במאפה קטן, מתוק ומטוגן, שנמכר כמעדן וזוכה לפופולאריות רבה.
קוסטה ריקה
"פונטארנאס" הנו מאפה מקומי מסורתי בצורת טבעת, ממולא קרם מתוק, שפופולארי מאוד ברחבי קוסטה ריקה, ומזכיר מאוד סופגנייה, אם כי הוא מוצק יותר ורך פחות ממנה.
מקסיקו
ה"דונאס" המקסיקניים דומים מאוד לסופגניות, ומבוססים על, איך לא, בצק מטוגן, ועליו בדרך כלל בוזקים אבקת סוכר חום או קינמון, ולעתים גם מצפים בשוקולד.
ארצות הברית וקנדה
הדונאטס האמריקאיים המפורסמים, הנם למעשה סופגניות מזוגגות בשוקולד, קרם, שמנת, קוקוס או קינמון, ונמכרים בשפע בסופרמרקטים, חנויות המכולת והמאפיות ברחבי ארצות הברית וקנדה.
ברזיל
פירוש המילה "סונוס", שמם הברזילאי של הסופגניות, הנו חלומות. מדובר במאפים כדוריים מטוגנים מקמח מלא, הממולאים ריבת גויאבה או שמנת. על גבי המאפה נהוג לבזוק סוכר לבן.
צ'ילה
הגרסה הצ'יליאנית לסופגנייה מכונה "ברלין", ככל הנראה בשל הקהילה הגרמנית הגדולה במדינה. מאפים אלו מגיעים במילוי ריבה או "מנחר", שפירושו בספרדית "מעדן", והוא הוואריאציה הצ'יליאנית לריבת חלב.
פרו
המטבח הפרואני כולל מאפים בשם "פיסרונס", שצורתם כשל טבעת, והם עשויים מבצק בתוספת מחית דלעת או בטטה, שטוגן בשמן עמוק, ומצופה סירופ מתוק.
סופגניות באוסטרליה
אוסטרליה
הסופגניות המקומיות קרויות גם כאן בשמן האנגלי-אמריקאי: דונאטס. המאפים בצורת טבעת, מוגשים במקרים רבים במילוי ריבת פטל או תות חמה, שמוזרקת לסופגנייה לאחר טיגונה בשמן עומק, ובזיגוג סוכר או קינמון.
ניו זילנד
בניו זילנד, לסופגנייה, המכונה בשמה האנגלי-אמריקאי דונאט, צורת גליל, והיא ממולאת בנדיבות בשמנת מתוקה או ריבת תות.
מקווים שנהניתם מהמסע המתוק אתנו ברחבי העולם! אכן, אין ספק שסופגניות הן מאכל אהוב ונחשק בכל קצוות תבל, וגם אם לא כולם חוגגים את חג החנוכה יחד אתנו, הם בהחלט חולקים את אהבתנו למעדן המתוק והמפנק הזה.